
Składniki:
- 4 kromki chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 8-12 listków bazylii
- sól
- pieprz

Składniki: 4 dymki 4 łyżki oliwy 4 jajka szczypta soli 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki tartej bułki ocet balsamiczny olej Sposób wykonania: Posiekaną dymkę zeszklić. W między czasie jajka roztrzepać razem z bułką, parmezanem oraz solą, dodając cebulkę. Z powstałej masy formować małe kulki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.
Składniki: 1,5 kg młodego nie łuskanego bonu 450 g owczego sera Sposób wykonania: Bób dokładni myć w ziemnej owdzie. Następnie ser pokroić na kawałki i podawać razem z bobem.
Składniki: 250 g białego sera 2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki mleka sól biały pieprz 3 marchewki 3 selery naciowe Sposób wykonania: Biały ser dokładnie zmiksować razem z musztardą, majonezem, szczypiorkiem, sosem Worcester, mlekiem oraz jajkami. Powstałą masę doprawić…
Składniki: chleb focaccia 1/4 szkl. oliwy z oliwek 25 dag włoskiej moratdelli 20 dag mozzarelli 12 liści bazylii Sposób wykonania: 2 kromki chleba skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć na nich liście bazylii, mortadele oraz mozzarelle pokrojone w plastry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 6 minut.