Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pierogi

Przepisy kulinarne na rozmaite pierogi.

Pierogi leniwe z serem

Wziąć świeżego twarogu 1 litr nie bardzo pełen lub 3 duże kawałki, lecz uważać, żeby nie był kwaśny. Jeżeli jest bardzo suchy można trochę śmietany dodać, dodać 2 lub 3 łyżki klarowanego masła, grupkę cukru, soli, 6 żółtek i utrzeć dobrze w donicy, żeby grupek nie było, potem dosypać kilka łyżek mąki i znów dobrze trzeć. Jeżeli się uważa, że masa nie będzie za rzadka, natenczas domieszać lekko dobrze ubite białka. Posypać stolnicę mąką, masę na nią .wyłożyć i jeżeli za rzadka, w takim razie wgnieść mąki, lecz nie za wiele, żeby pierogi były pulchne; można jeden na próbę ugotować, jeżeli się w wodzie nie rozejdzie, wtenczas robić pierogi wyżej wskazanym sposobem i spuszczać do gotującej osolonej wody; gdy spłyną na wierzch i parę razy się zagotują, wybrać je durszlakową łyżką na półmisek i polać masłem zrumienionym z tartą bułką. Można je także piec na maśle w brytfannie i podać do nich ubitą śmietanę.

Pierogi z charakterem czyli „moje ruskie” – przepis ilustrowany

Składniki: Moje ruskie robię zazwyczaj "na oko", tzn. ile mam sera , to mniej więcej tyle samo ziemniaków. Ile farszu, tyle mąki. Robię zawsze więcej, ( 50-60 szt.), bo połowę zamrażam. Mąka ok.500g Ser ok.250g ( może być chudy ) Ziemniaki ok.250g Cebula, tłuszcz Sól i pieprz   Sposób przyrządzenia: Farsz: 3-4 średnie ziemniaki gotujemy…