
Składniki
- 400 g mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
- szczypta soli
- ½ kg kapusty kiszonej
- ½ kg białej kapusty świeżej
- 1 cebula
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 50 g suszonych grzybów
- sól, pieprz.


Wziąć świeżego twarogu 1 litr nie bardzo pełen lub 3 duże kawałki, lecz uważać, żeby nie był kwaśny. Jeżeli jest bardzo suchy można trochę śmietany dodać, dodać 2 lub 3 łyżki klarowanego masła, grupkę cukru, soli, 6 żółtek i utrzeć dobrze w donicy, żeby grupek nie było, potem dosypać kilka łyżek mąki i znów dobrze trzeć. Jeżeli się uważa, że masa nie będzie za rzadka, natenczas domieszać lekko dobrze ubite białka. Posypać stolnicę mąką, masę na nią .wyłożyć i jeżeli za rzadka, w takim razie wgnieść mąki, lecz nie za wiele, żeby pierogi były pulchne; można jeden na próbę ugotować, jeżeli się w wodzie nie rozejdzie, wtenczas robić pierogi wyżej wskazanym sposobem i spuszczać do gotującej osolonej wody; gdy spłyną na wierzch i parę razy się zagotują, wybrać je durszlakową łyżką na półmisek i polać masłem zrumienionym z tartą bułką. Można je także piec na maśle w brytfannie i podać do nich ubitą śmietanę.
Składniki: Moje ruskie robię zazwyczaj "na oko", tzn. ile mam sera , to mniej więcej tyle samo ziemniaków. Ile farszu, tyle mąki. Robię zawsze więcej, ( 50-60 szt.), bo połowę zamrażam. Mąka ok.500g Ser ok.250g ( może być chudy ) Ziemniaki ok.250g Cebula, tłuszcz Sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Farsz: 3-4 średnie ziemniaki gotujemy…