Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajko szczypta soli,
- ok. 1 szkl. letniej wody
Składniki na farsz:
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dag białego sera
- 1 duża cebula tłuszcz,
- sól, pieprz ziołowy
Wykonanie :
Z maki jaka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Powinno byc bardzo dobrze wyrobione i „wolne”. Ziemniaki ugotować i dokładnie ugnieść, dodajac pokruszony biały ser. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Farsz powinien być pikantny. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrząca i osoloną wodę. Zamieszać. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub słoninką z przesmazoną cebulą. Smakują dużo lepiej niż Ravioli- polecam!
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18
2 comments for “Ruskie pierogi”