Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ruskie pierogi

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko szczypta soli,
  • ok. 1 szkl. letniej wody

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 dag białego sera
  • 1 duża cebula tłuszcz,
  • sól, pieprz ziołowy

Wykonanie :
Z maki jaka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Powinno byc bardzo dobrze wyrobione i „wolne”. Ziemniaki ugotować i dokładnie ugnieść, dodajac pokruszony biały ser. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Farsz powinien być pikantny. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrząca i osoloną wodę. Zamieszać. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok 3 min. na wolnym ogniu. Podawać polane masłem lub słoninką z przesmazoną cebulą. Smakują dużo lepiej niż Ravioli- polecam!
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

2 comments for “Ruskie pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *