Składniki: 2 ulubione małe kiełbaski bekon lub szynka 15 dkg małych pieczarek ½ puszki fasoli w sosie pomidorowym oliwa z oliwek Kluseczki francuskie: 1 łyżka tłuszczu 2 łyżki wody 3 łyżki mąki 3 jajka szczypta soli Sposób przyrządzenia Kluseczki francuskie: Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać…
Kategoria: Półmięsne
Półmięsne
Czerwona fasola z parówkami i boczkiem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 parówki na osobę 1 duży pomidor 20 dkg chudego wędzonego boczku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana czerwona cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek, papryczkę obrać, pokroić, przesmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy.…
Półmięsne
„Krokiety” pychotka
by Krystyna • • 1 Comment
Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli tłuszcz do smażenia Farsz: 50 dkg gotowanego mięsa z rosołu 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy trzepaczką do…
Półmięsne
Paszteciki mięsne mojej teściowej
by Dorocik • • 0 Comments
Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki (ja używam tortowej) kostka drożdży 4 jajka szczypta soli ok. szklanki mleka kostka margaryny ok.2 łyżek cukru Farsz: ok.1 kg karkówki bez kości 2-3 cebule sól, pieprz sucha bułka Sposób wykonania: Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką. Pózniej podlać wodą i dusić…
Półmięsne
Kiełbasa z ziemniaków
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: grubo starte ziemniaki jelito na kiełbasę cebula sól czosnek Produkty Kamis: pieprz czosnkowy majeranek przyprawa do dań z ziemniaków Sposób przygotowania: Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć. Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85