Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Półmięsne

Kartacze litewskie

Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…

Krokiety drobiowo  ziemniaczane

Składniki: 50 dkg ziemniaków 50 dkg pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 łyżki groszku konserwowanego 2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krostkę.…

Zapiekane ziemniaczane pucharki

Składniki: 8 szt. dużych ziemniaków 20 dkg żółtego sera pozostałe mięso z pieczeni lub kurczaka 2 jajka 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki łuskanego słonecznika sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki bardzo dokładnie umyć, gotować przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić. Ściąc wierzchołki ziemniaków, podzielić je na połówki i łyżeczka wydrążyć ostrożnie wydrążyć…