Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce

Śliwki z serem i wędzonym boczkiem

Składniki: 30 wydrylowanych suszonych śliwek 15 dag ementaleru 10 dag cienkich plastrów wędzonego boczku Sposób wykonania:Ser pokroić w drobną kosteczkę i nadziać nią śliwki.Następnie każdą śliwkę owinąć cienkim plasterkiem boczku.Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 10 minut.

Jabłka w cieście

Składniki:  4 jabłka ¼ l kwaśnego mleka ¼ l śmietany 2 łyżki mąki 25 dag masła Sposób wykonania:Jabłka obrać po czym pokroić je 1 cm plastry.Następnie śmietanę, wymieszać z kwaśnym mlekiem, wbić jajka oraz wsypać mąkę.Całość dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto,Maczać w cieście krążki jabłek i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Owocowe szaszłyki

Składniki: 2 banany  1 pomarańcza 1 jabłko 1 gruszka 1 brzoskwinia 10 winogron sok z 1 cytryny 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka oliwy Sposób wykonania:Wszystkie owoce obrać i pokroić na małe kawałki winogrona, przeciąć na pół.Następnie polać owoce sokiem z cytryny oraz płynnym miodem i odstawić na 30 minut.Po tym czasie nadziewać owoce na…

Śliweczki z orzechami z chrupiącym boczkiem

Składniki: 6 suszonych śliwek bez pestek ½ filiżanki sherry łyżka posiekanych orzechów laskowych szczypta startej gałki muszkatołowej 3 plasterki boczku wykałaczki koktajlowe Sposób wykonania;Śliwki zalać sherry i odstawić na 2 godziny.Następnie śliwki odsączyć na papierowym ręczniku.W każdą śliwkę wbić w miejscach po pestkach  odrobinę posiekanych orzechów po czym owinąć każdą w plasterek boczku.Wstawić do rozgrzanego…

Melon zawijany w wędzony bekon

Składniki: 1 melon 10 dag wędzonego bekonu koperek Sposób wykonania:Melona dokładnie oczyścić gdyż go nie będziemy obierać po czym pokroić go na 6 cząstek.Następnie boczek pokroić w cienkie plasterki, którymi owinąć każdy kawałek melona.Śpiąc wykałaczką aby się nie rozpadło, ułożyć na półmisku i udekorować gałązkami koperku.