Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce

Śliwki w occie

Składniki: 1 kg mało dojrzałych śliwek ¼ l octu do marynat 25 dkg cukru kilka goździków kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia Śliwki umyć dokładnie , nakłuć patyczkiem, ułożyć w słoju. Zagotować ¾ litra wody dodać ,ocet cukier, goździki i cynamon .Zagotować. Gorącą zalewą zalać śliwki. Następnego dnia zlać zalewę ,zagotować i znów zalać śliwki. Czynność tę…

Jabłka pieczone z galaretką

Składniki: 5 dużych jabłek 5 łyżek galaretki z porzeczek cukier puder Sposób wykonania: Z jabłek ściąć czubki i wydrążyć delikatnie łyżeczką miąższ. Wydrążone miejsce wypełnić dżemem. Przełożyć jabłka do naczynia żaroodpornego i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec do miękkości. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Śliwki zawijane w boczek

Składniki: 3 goździki ½ kawałka cynamonu sok z ½ cytryny 1/8 l czerwonego wiana 20 suszonych śliwek 20 migdałów 12 platerów boczku 4 szpikulce Sposób wykonania: Śliwki zalać winem, dodać goździki, sok z cytryny oraz cynamon. Całość wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia śliwki odsączyć i w środek każdej włożyć migdał. Każdą śliwkę owinąć…