Składniki: 2 kg żywych małży najlepszego gatunku oliwa 2 ząbki czosnku drobno krojone 3 łodygi cytrynowej trawy, obranej ze skorki i drobno krojonej 2 papryczki chili (ostre) 3 łyżki drobno siekanego świeżego imbiru 2 garście liści siekanej natki kolendry 1 łyżeczka oliwy sezamowej sól i świeżo mielony pieprz 3 zielone cebulki sok z 3 limonek…
Kategoria: Owoce morza
Owoce morza
Owoce morza w pikantnym sosie.
by Roman • • 0 Comments
Skład: filety z ryby krewetki mule 10dkg zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 kolorowa papryka 4 łyżeczki sosu chili ½ szklanki białego wina natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Rybę pokroić na małe kawałki. Obrać i oczyścić krewetki zostawiając ogonki.Paprykę oczyścić, drobno pokroić. Małże oczyścić. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić rybę,…
Krewetki
Krewetki z pieczarkami Tinci
by Tinca • • 1 Comment
Składniki: • 60 dag mrożonych krewetek, • sok z połowy cytryny, • 2 cebule, • 2 łyżki oliwy, • 2 ząbki czosnku, • 25 dag pieczarek, • 20 dag marchwi, • łyżeczka tymianku, • szklanka wywaru z warzyw, • 5 dag startego parmezanu, • biały pieprz, sól, • tłuszcz do nasmarowania formy Wykonanie: Krewetki rozmrozić,…
Owoce morza
Owoce morza duszone.
by marek • • 0 Comments
Skład:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku – posiekane
- 1/2kg filetu jędrnej ryby (tilapia, panga, dorsz)
- 1/4 kg dużych oczyszczonych krewetek z ogonkiem
- 1/4 kg dużych małży morskich sercówek*
- 3 pomidory włoskie (podłużne) pokrojone w kostkę
- 1/2 kg muli
- 12 ostryg
- 4 kraby gatunku śnieżne kraby albo nogi krabów podzielone na 7
- cm części *
- 2 łyżki białego wina
- ½ łyżeczki soli morskiej, szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki cienko pokrojonej bazylii i kilka łodyżek do dekoracji
Małże
Małże z cykoria i pomidorami.
by Vjesja • • 0 Comments
Skład: 4 kg małży 200ml białego, wytrawnego wina 100ml madery 3 pomidory 2 cykorie tymianek, sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Pokroić pomidory i cykorie w kostkę. Małże gotować na silnym ogniu, pod przykryciem, w małej ilości wody z winem, maderą przyprawami i cykoria ( trochę zostawić do dekoracji ). Gdy małże zaczynają się otwierać, wrzucić…