Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

Bryzol z polędwicy wołowej

Skład: polędwica wołowa (środkowa) olej sok cytrynowy sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Lekko rozbijamy dłonią i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso po około 2 minuty z każdej strony. Podając możemy na bryzol położyć jajko sadzone, podduszone piórka cebuli czy…

Wołowina duszona w piwie

Skład: 60dkg zrazowej lub polędwicy 1 łyżka smalcu 4 cebule 2 szklanki piwa 1 łyżka mąki 1 łyżka musztardy sól pieprz tymianek listek laurowy Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć z błon, pokroić w cienkie płaty i zrumienić na smalcu na niezbyt silnym ogniu. Obrane cebule opłukać, pokroić w piórka i lekko zarumienić na tłuszczy pozostałym…

Wołowina po burgundzku

Przygotowanie: 1,5 godziny
Duszenie: 3 godziny
Dla 6 osób (porcja 433 kalorii)

Składniki:
 1 kg wołowiny (część od ogona, biodrówka)
– 200g boczku
– 10 małych cebulek
– 2 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu
– listek laurowy
– sól , pieprz
– tymianek
– łyżka mąki

Wołowina na ostro

Skład: – 250g wołowiny – cebula – kandyzowana skórka z pomarańczy – ząbek czosnku – 50g orzeszków ziemnych – sól, pieprz – kurkuma – ostra papryka – 4 łyżki oleju – 2-3 łyżki bulionu – kilka gałązek natki       Sposób wykonania: Cebulę pokroić w plasterki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube słupki. Czosnek…