Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Schab

Schab w ziołach i boczku

Składniki: • 1,5 kg schabu środkowego z kością • łyżka rozmarynu • 1/2 łyżki tymianku • 3 listki szałwi • łyżka oregano • pęczek natki pietruszki • 2 – 3 ząbki czosnku • 25 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach • szklanka bulionu • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab oddzielić od kości, kość zachować. Mięso…

Schab z borowikami

Składniki: • 1 kg schabu • 0,5 kg świeżych borowików • cebula • pół szklanki śmietany • 5 dag szynki • natka pietruszki • sól pieprz • ocet • ewentualnie 2 dag smalcu Sposób przyrządzenia: Schab oddzielić dokładnie od kości, skroić nadmiar tłuszczu. Na godzinę przed pieczeniem sparzyć octem i dobrze pobić tłuczkiem. Mięso starannie…

Schab wieprzowy z sosem powidłowym

Porąbać schab w kawałki, obgotować do połowy w zasolonej wodzie, ostudzić trochę, obsypać grubo tartą bułką i obrumienić go w maśle. Łyżkę powideł rozprowadzić rosołem od schabu, wrzucić trochę cukru, soli, parę goździków i jeżeli sos nie dość zawiesisty, można dobrać trochę mąki, wlać kilka łyżek wina, zagotować i zalać niem schab. Na podstawie książki…

Roladki ze schabu

Składniki: • 8 kotletów schabowych bez kości • 20 dag pieczarek • 1 cebula • 15 dag sera żółtego • 1 jajko • bułka tarta Wykonanie: Pieczarki drobno pokroić, cebulkę też. Poddusić w rondelku. Ser żółty utrzeć na grubej tarce. Na rozbite kotlety położyć warstwę podsmażonych pieczarek i posypać serem. Zawijać roladki, związać nitką bawełnianą.…