Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej
- 1 szkl. ryżu
- 1 kg mięsa mielonego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Składniki: 1 kg wątróbki wieprzowej 10 dkg mąki 2 jajka 10 dkg bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błon, pokroić wzdłuż na porcje, oprószyć pieprzem. W talerzu wysypać mąkę, w drugim bułkę tartą i w następnym rozmącić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.…
Składniki: 1/5 kg schabu bez kości 35 dkg słoniny 3 marchewki 2 pietruszki 1 średni seler 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki jagód jałowca 2-3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć…
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 4 cebule 4 -5 ząbków czosnku 1 łyżeczka Bazyli, estragonu, cząbru, kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki smalcu 1/3 szklanki octu winnego natka pietruszki sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.…
Składniki: 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego 2 jajka 20 dkg orzeszków ziemnych 2 łyżeczki imbiru w proszku pieprz, sól olej Sposób przyrządzenia: Do mięsa dodajemy jajka, połowę posiekanych orzechów, imbir, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy małe kulki, obtaczamy w pozostałych posiekanych orzechach i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Podajemy…