Składniki: 1 golonka świeża średniej wielkości (około 800 gram), 1 golonka wędzona średniej wielkości (około 700 gram), średnia cebula, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, Sposób przyrządzenia: Golonki dobrze wymyć, włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości dodając cebulę i…
Kategoria: Golonka
Golonka
Aromatyczna golonka
by Roman • • 2 komentarze
Składniki:
- 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
- 2 łyżki maki kukurydzianej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki słodkiego sherry,
- 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 szklanki wody,
- 3 szklanki oleju roślinnego,
- 1 kostka rosołu drobiowego.
Golonka
Golonka na czerwono po chińsku
by Dana • • 2 komentarze
Składniki:
• 1 golonka (3/4 kg)
• 2 czubate łyżki bambusa z puszki
• 10 g suszonych prawdziwków
• 50 g twardej części główki sałaty (tzw. głąbik)
• 3 średniej wielkości cebule
• 1 sztuka anyżu gwiaździstego
• 1/2 łyżeczki przyprawy „jarzynka”
• 10 ziarenek ziela angielskiego
• 100 g sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka siekanej cebuli
• 3/4 szklanki rosołu
• 500 g oleju sojowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczki soli
Golonka
Golonka na ostro
by Romek • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
- 2 łyżki maki kukurydzianej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki słodkiego sherry,
- 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 szklanki wody,
- 3 szklanki oleju roślinnego,
- 1/4 litra rosołu