Składniki: 2 kuropatwy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 szkl. bulionu 1 szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz tymianek Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą po czym przesmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas podlać je gorącym bulionem oraz winem. Dodać jeszcze szczyptę tymianku i trzymać na małym ogniu…
Kategoria: Mięsa
Dziczyzna
Kuropatwa z grilla
by Małgorzata Pisarczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 kuropatwy 4 łyżki soku z cytryny 5 dag masła 1 cytryna 4 gałązki koperku sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy przeciąć wzdłuż i usunąć kości grzbietowe oraz żebra. Powstałe Płowki rozpłaszczyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Posmarować je jeszcze masłem i piec na grillu około 8 minut z każdej strony.…
Dziczyzna
Przepiórki po grecku w winnym sosie
by Aneta Chomicz • • 0 Comments
Składniki: 4 przepiórki 3 łyżki oliwy ¼ łyżeczki pieprzu sól Sos: 200 ml soku pomidorowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki esencjonalnego bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Przepiórki natrzeć solą oraz pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć je do brytfanny, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 stopni i piec około 40…
Wieprzowina
Roladki wieprzowe z papryką
by Karol Garbowski • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle z mięsa wieprzowego 4 plasterki szynki 4 plastry sera tylżyckiego ½ czerwonej papryki 30 dag ziemniaków 1/3 szkl. oleju mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, które oprószyć solą oraz papryką i skropić olejem. Upiec na rozgrzanym ruszcie na złoto. W między czasie sznycle lekko…
Wieprzowina
Kotlety wieprze ze szparagami i marchewką
by Tomek Syski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 60 dag szparagów 2 marchewki Marynata: 5 łyżek oliwy 2 cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 ząbków czosnku 3 łyżeczki bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Posiekany czosnek wymieszać z sosem sojowym, sokiem z 1 cytryny oraz oliwą. Następnie mięso pokroić na plastry, które lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, bazylią oraz pieprzem…