Nie trzeba mieć dużego doświadczenia w sztuce kulinarnej, by zaserwować perfekcyjnie przyrządzonego zająca. Przyrządzić comber, udźce i przodki zajęcze jest łatwiej, niż się to niejednej osobie wydaje. Dotyczy to zresztą także żwawego kuzyna zająca – dzikiego królika. Mięso dzikiego królika jest prawie tak soczyste jak dzikiego ptactwa, natomiast mięso zajęcze ma specyficzny, bardziej wyrazisty i…
Kategoria: Dziczyzna
Dziczyzna
Kuropatwy z porzeczkami
by A. • • 0 Comments
Skład: 2 duże kuropatwy, łyżka masła, 3 plastry wędzonego boczku, szklanka czerwonego wina, łyżka maki, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, łyżka cukru, kawałek cynamonu, 2 zgniecione ziarna jałowca, 2 goździki, kawałek wyszorowanej skorki cytr. kilka gron porzeczek do ozdoby, 4 duże grzanki z bulki paryskiej, sól, pieprz, cukier. Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć sola, pieprzem i…
Dziczyzna
Gulasz z jelenia
by agulina • • 0 Comments
Dziczyzna
Szynka z dzika z bakaliami
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 kg szynki z dzika w jednym kawałku, 10 dag śliwek suszonych bez pestek, 5 dag suszonych brzoskwiń, 2 dag rodzynek, 1 jabłko, 3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonej lub zielonej siekanej bazylii, łyżka stołowa majeranku. Składniki zalewy: torebka soli peklowej, 8 dag soli jodowanej, 3 roztarte ząbki czosnku, garstka majeranku, 3 pokruszone liście laurowe,…
Dziczyzna
Gulasz wykwintny
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika lub sarny,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 25 dag pieczarek,
- 3 łyżki sklarowanego masła,
- 4 średnie cebule,
- po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki,
- szklanka wytrawnego czerwonego wina,
- 1 liść laurowy,
- 2 goździki,
- 4 ziarnka jałowca,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej,
- natka do przybrania.