Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dziczyzna

Pasztet mieszany z dziczyzny

 

Składniki:

w sumie ok 1 – 1,5 kg dziczyzny z kością (dzik, sarna, zając). W miejsce części dziczyzny można wykorzystać podroby, jak serce a nawet płucka. 0,5 kg tłustego mięsa wieprzowego, 0,5 kg wątróbki wieprzowej (cielęcej), pęczek włoszczyzny, garść grzybów suszonych, 15 dag słoniny, 3 jajka, 2 suche bułki, 2 łyżki tartej bułki, łyżka smalcu do wysmarowania formy, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 zieren pieprzu, pieprz mielony, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, płaska łyżeczka cukru, sól do smaku.

Zrazy z dzika

Składniki: 1 kg łopatki lub szynki z dzika, 1 duża cebula, garść suszonych śliwek, 1 czubata łyżka smalcu lub margaryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy połączyć…

Pieczeń z sarny na zimno

Składniki: 2 kg udźca z sarny, 1,5 szklanki mąki, płaska łyżeczka zielonej kolendry, 5 goździków, 2 ząbki czosnku, 15 dag smalcu, sól, pieprz mielony. Zalewa: 1 szklanka octu, 3,5 szklanek wody, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 4 goździki, 3 liście laurowe. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy połączyć z wodą i zagotować, odstawić…

Żeberka z dzika duszone

Składniki: ok. 1 kg żeberek z dzika, 10 dag smalcu, 1 średnia cebula, łyżka stołowa mąki, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Bejca: pół szklanki octu 10%, dwie i pół szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 2 średnie cebule. Sposób przyrządzenia:…