Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Skrzydełka kurze z sosem morelowym

Składniki:


• 1 kg skrzydełek kurzych
• 2 łyżki oliwy
• sól

Sos:
• 20 dag suszonych moreli
• 4 łyżki cukru
• po 1/2 łyżeczki cynamonu i pieprzu
• 2 łyżki wódki czystej

Sposób przyrządzenia:
Sos: morele umyć, zalać 1 szklanką wody i moczyć 2-3 godz., następnie gotować 30 min. Przestudzić, zmiksować, dodać cukier, pieprz i cynamon. Gotować 5 min. na małym ogniu, po czym dodać wódkę i wymieszać. Skrzydełka umyć, osączyć, posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie ułożyć je w płaskim naczyniu żaroodpornym, cienko posmarować oliwą i wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 190 *C. Gdy skrzydełka zaczną się rumienić, posmarować je sosem morelowym i piec jeszcze 20 min. Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Resztę sosu podać osobno.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl

Kulki mięsno-kaszane

Składniki: • 40 dag resztek kurczaka lub cielęciny • 30 dag kaszy jęczmiennej • 2 jajka • 400g gęstej śmietany • sól, pieprz • liście kaspusty Sposób przyrządzenia: Zmielić mięso, zmieszać z dobrze umytą i odsączoną kaszą i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsno-kaszanej uformować małe kulki. Liście kapusty sparzyć, usunąć grube nerwy…

Forszmak z resztek pieczystego

Składniki: • resztki pieczonego mięsa z drobiu • 20 dag szpiku wołowego • 4 łyżki masła • 10 jajek • 2 łyżki tartej bułki • gałka muszkatołowa • natka z pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Posiekać drobno mięso z resztek indyka, kury czy kaczki. Do tego dodać utarty wołowy szpik, 4 jajka ugotowane na…