Oprawione i oczyszczone kurczęta pokrajać na ćwiartki i włożyć w garnek polewany z szerokim dnem, włożywszy na spód łyżkę masła, drobno poszatkowanej pietruszki, marchew, poprzednio sparzoną. również drobno pokrajaną, dwa grzybki, posolić, przykryć glinianą pokrywką i pozostawić na blasze gorącej, lecz nie na ogniu. Po półgodzinnym duszeniu kurczęta puszczą z siebie pewną ilość soku. Teraz…
Kategoria: Drób
Drób
Wątróbka drobiowa w bekonie
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 500 dag wątróbki drobiowej, 15 dag bekonu (w plasterkach), 1 łyżeczka majeranku, pieprz mielony, sól, musztarda. Sposób przyrządzenia: Wątróbki oddzielamy od serduszek (serduszka wykorzystamy do innych dań) i wkładamy do miski. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem oraz dodajemy 2 łyżki musztardy. Fachowcy powiadają, żeby nie solić, ale ja nie jestem fachowcem i dlatego zawsze solę. Odstawiamy…
Drób
Kurczęta
by marek • • 0 Comments
Oczyścić jak zwykle młode niewielkie kurczęta, pokrajać na ćwiartki, posolić, obsypać trochę pszenną mąką. umaczać w rozbiłem jajku i bułce i smażyć na klarowanem maśle jak kotlety. Usmażyć osobno na sucho zielonej usiekanej pietruszki, obsypać nią kurczęta i obłożyć jarzynkę. Można je też ułożyć w górę na półmisku i otoczyć jarzynkami. Na podstawie książki Marii…
Drób
Vol au vent z drobiu
by marek • • 1 Comment
Przygotować duży rant z francuskiego ciasta, oraz przykrywę na wierzch. Kawałki kury lub pieczonego indyka obrać ze skóry i z kości, wątróbki i żołądki wszystko pokrajać w kostkę. Osobno udusić w maśle parę poszatkowanych pieczarek, ugotować w słonej wodzie kawałek mleczka wołowego lub cielęcego, które pokraja w talarki, dwie lub trzy łyżki zielonego groszku, kilkanaście…
-300x200.jpg)
.jpg)