Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Drób

Kurczak i Drób: Przepisy kulinarne

W tym dziale znajdziesz ponad tysiąc przepisów kulinarnych na kurczaka, gęś, indyka i inny drób nawet strusia 

Perlica po wenecku

Składniki: tuszka perliczki wielkopolskiej (1,2 – 1,3 kg) 4 dag masła lub margaryny 5 dag grubej słoniny w całości olej 1 szklanka białego wytrawnego wina 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki 2-3 goździki sól, pieprz, gałka muszkatołowa natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny),…

Perlica po staropolsku

Składniki: tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 – 1,5 kg 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpikowania) 2 dag bułki tartej 10 dag masła sól, pieprz, rozmaryn do smaku Sposób przyrządzenia: Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz…

Udka z perliczki z zielonym pieprzem

Składniki: 4 udka z perlicy wielkopolskiej 20 dag masła 2 dymki 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany 2 łyżki zielonego Sposób przyrządzenia: Rozpuścić na patelni masło i zarumienić równo przyprawione solą i pieprzem udka. Dorzucić posiekana dymkę i piec pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 – 8 minut. Po tym czasie dodać pieprz zielony…