Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Cielęcina

Wątróbka cielęca po prowansalsku

Składniki: 1 łyżka przecieru pomidorowego 500 g wątróbki cielęcej 500 g pomidorów 70 g cebuli 2 ząbki czosnku odrobina mąki 10 g topionego masła 5 łyżek wytrawnego białego wina 5 łyżek wywaru cielęcego (z koncentratu) pieprz Cayenne 1 szczypta cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 10 g posiekanych listków szałwii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól,…

Zraziki cielęce wyborne

Składniki: • 80 dag cielęciny z udźca • 8 cienkich plasterków słoniny • olej do smażenia farsz: • 2 kajzerki • 1/2 szklanki mleka • 20 dag pieczarek • 2 ząbki czosnku • pęczek natki pietruszki • łyka oleju • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju, natkę posiekać. Bułki namoczyć…

Pieczeń cielęca z sosem warzywnym

Składniki: • 1 kg cielęciny • 3 łyżki oleju • 2 marchewki • 3 łodygi selera naciowego • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 500 ml bulionu • 200 ml czerwonego wina • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Mięso opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. W…

Pieczeń cielęca 3

Składniki: • 1,5 kg cielęciny (najlepiej z udźca) • 2 suszone grzyby • 10 dag szynki wędzonej • 4 jaja • 5 dag masła • "Vegeta" • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, rozbić tłuczkiem, natrzeć "vegetą", posypać zmielonymi suszonymi grzybami. Trzy jaja ugotować na twardo, obrać i posiekać. Dodać bardzo drobno pokrojoną szynkę…

Fricandeau cielęce z ostrym sosem

Przygotować tak samo ćwiartkę cielęciny jak poprzednią, rozbić na płasko pałką, naszpikować słoniną, posolić, skropić cytryną, nałożyć plasterkami szynki, zwinąć, mocno związać szpagatem i włożyć do radia. Osobno uszatkować rozmaitych jarzyn, jak do poprzedniej, jedną sparzoną i uduszoną na maśle cebulę i dusić tak długo razem, aż się mięso zrumieni i będzie zupełnie miękkie. Wtedy…