Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Spaghetti

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Spaghetti alla cavalleggera

Składniki: 50 dag makaronu spaghetti 6 łyżek masła 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 żółtka 15 dag orzechów włoskich 10 dag utartego żółtego sera sól Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować al dente, w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Orzechy drobno posiekać. Utrzeć z żółtkami, roztopionym masłem i startym serem. Dalej ucierając dodawać stopniowo śmietanę. Tak…

Spaghetti Palermo

Składniki: 15 dkg kiełbasy z indyka pokrojonej w kostkę 35 dkg mięsa z udek kurczaka pokrojonego w kostkę 1 opakowanie makaronu spaghetti 2 łyżki masła 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki 1 szklanka pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanego czosnku ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 10 dkg czarnych oliwek 1 łyżka…

Spaghetti caserole

Składniki: 40 dkg makaronu spaghetti 5 dkg masła 2 pokrojone cebule 6 ząbków posiekanego czosnku 2 oczyszczone z nasion i pokrojone zielone papryczki chili ½ szklanki sosu pomidorowego 2 łyżeczki cukru 5 pomidorów 20 dkg tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić, dobrze przepłukać wodą, odstawić. W dużym rondlu o…

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 15 dkg boczku, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
  • 5 dkg tartego żółtego sera (Pecorino)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 3 żółtka jajek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 średnia cebula pokrojone w cienkie plasterki