Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bliny

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Śmietanowe bliny

Składniki: 50 dag przesianej mąki 2 szkl. śmietany 4 jajka sól pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Śmietanę ubić razem z żółtkami po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę oraz 1 łyżkę cukru. Następnie białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, wówczas dodać ją do masy śmietanowej. Całość dokładnie ale delikatne wymieszać. Z powstałego ciasta…

Bliny

Rozczynić l litr mąki z ćwierć litrem letniej wody i 30 gr. drożdży, rozmoczonymi w wodzie. Gdy się dobrze ciasto ruszy, dosypać l litr najlepszej tatarczanej mąki i dodać tyle wody, żeby ciasto było zupełnie wolne. Gdy się jeszcze raz ruszy, wlać w środek ciasta pół szklanki gotującej wody, zmieszać i uważać, aby ciasto nie…

Bliny piwne.

Składniki: 40 dag mąki, 1 butelka piwa jasnego, 5-6 jajek, tłuszcz do smażenia, sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości, wymieszać z piwem przesypując jednocześnie przesianą mąką, posolić, połączyć z ubitą pianą z białek. Patelnię o średnicy 14 cm posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto na…

Bliny z selera.

Skład: 2 duże selery, 4 łyżki mąki, 4 jajka, 2 cebule, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Selery obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Formować placuszki i smażyć na tłuszczu. Podawać polane…