Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bliny

Spaghetti – najpolularniejszy makaron z kuchni włoskiej

Bliny owsiane

Składniki: 600 g płatków owsianych 3 szkl. mleka 1 jajko sól cukier Sposób wykonania: Płatki owsiane ugotować na mleku po czym przetrzeć je przez sito. Dodać do nich jajko, cukier oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy smażyć bliny na rozgrzanym maśle.

Bliny błyskawiczne

Składniki: 2 szkl. mąki 3 szkl. mleka 5 jajek 5 łyżek masła łyżka cukru ¾ łyżeczki soli Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać mleko, 2 łyżki rozpuszczonego masła oraz sól. Mieszając dodawać stopniowo mąkę. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Z powstałego ciasta usmażyć bliny.

Bliny na kefirze

Składniki: 1 kg mąki 7 jajek 5 łyżek masła 5 szkl. kefiru 2-3 łyżki cukru Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać do mąki razem z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie wymieszać rozprowadzając kefirem. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Z ciasta od razu smażyć bliny.

Bliny Artura

Składniki: 1 kg mąki 5 szkl. wody 5 jajek 2 łyżki cukru łyżka soli 2/3 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Jajka, cukier oraz sól wymieszać z 4 szklankami ciepłej wody. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Kwasek cytrynowy rozpuścić w ½ szklankach wody i dodać do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszać i smażyć…

Bliny z jabłkami

Składniki: 1 kg mąki 6 słodko-kwaśnych jabłek 6 jajek 75 g drożdży 2 szkl. mleka śmietanka Sposób wykonania: Mleko, drożdże oraz połowę maki wymieszać dokładnie ze sobą po czym odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie jabłka wstawić do piekarnika i upiec, wówczas przetrzeć przez sito. Gdy ciasto podrośnie dodać jabłeczny przecier, resztę mąki oraz…