Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kasze i Kuskus

Kasza gryczana z jajkiem

Składniki: 4 szkl. kaszy gryczanej 4 jajka 5 łyżek masła sól Sposób wykonania: Kaszę zalać wodą i ugotować. W między czasie jajka ugotować na twardo po czym je obrać i drobno posiekać. Następnie ugotowaną kasze odcedzić i przełożyć na półmisek. Posypać jajkami, oprószyć solą i polać roztopionym masłem.

Kuskus z jogurtem i owocami

Składniki: 1 szkl. mleka 2/3 szkl. kaszy kuskus ½ szkl. jogurtu waniliowego 2 łyzki cukru ½ szkl. owoców leśnych 1 łyżka masła ¼ łyżeczki soli Sposób wykonania: Mleko wymieszać razem z solą, wrzucić masło i doprowadzić do zagotowania, wówczas wsypać kaszę i odstawić pod przykryciem na 5min. Następnie wymieszać kaszę widelcem aby ja rozdzielić, dodać…

Kasza jaglana z rodzynkami

Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 ¾ szkl. mleka 1 ¾ szkl. wody 2 łyżki rodzynek 4 łyki masła 2 łyki tartej bułki sól cukier Sposób wykonania: Kaszę zalać wrzątkiem, zagotować po czym ja odcedzić i zalać wodą wymieszaną z mlekiem i ugotować na półmiękko. Następnie dodać rodzynki, tarta bułkę oraz 2 łyżki masła. Całość…

Kuskus z tofu

Składniki: 25 dag. kaszy kuskus 15 dag. tofu 1 ogórek 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól pieprz mięta Przygotowanie: Przyrządzić marynatę: Olej wymieszać z curry , papryką w proszku i przyprawić…

Risotto z kaszy jęczmiennej z cebulką

Składniki: 2 łyżki masła 1 biała cebula ½ szkl. jęczmiennej kaszy perłowej ½ szkl. wytrawnego białego wina 4 szkl. bulionu ½ szkl. startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę okroić w drobną kostkę po czym zarumienić ja na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kasze oraz wlać wino. Całość wymieszać i trzymać…