Składniki:
- 25 dag. kaszy kuskus
- 15 dag. tofu
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- mięta
Przygotowanie:
Przyrządzić marynatę:
Olej wymieszać z curry , papryką w proszku i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tofu pokroić w kostkę, włożyć do miseczki , zalać marynatą i odstawić na godzinę. Kuskus wsypać do salaterki, zalać 1i1/2 szklanki wody i odstawić na 5 minut. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z octem winnym , przyprawić solą, pieprzem i miętą. Osączyć tofu z marynaty i dodać do kuskusu jak również ogórek i paprykę. Całość polać sosem, wymieszać i podawać.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena