Jest to bardzo popularne danie jednogarnkowe z prowincji Quebec w Kanadzie. Bardzo proszę o umieszczenie przepisu w kategorii "Kuchnie Świata – Kanada". Niestety nie mogłam wybrać tej opcji gdyż takiej po prostu nie ma, a szkoda bo można by tu parę ciekawych przepisów dodać. Pâte Chinoise (czytaj: pate szinła) znaczy: chiński placek i w nazwie…
Kategoria: Jednogarnkowe
Jednogarnkowe
Pilaw z kurczakiem
by Violcia • • 0 Comments
Składniki: 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki mąki 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kurczaka pokrojonego w małe kawałki 1/4 szklanki oliwy 1 posiekana cebula 1 duży pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w kostkę 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku 1,5 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową posiekana zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Kawałki…
Jednogarnkowe
Kasza kukurydziana po góralsku
by Violcia • • 0 Comments
Składniki: 20 dag kaszy kukurydzianej 20 dag boczku 1 cebula 10 dag bryndzy 10 dag szynki wędzonej 1 łyżka masła 3 – 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej Sposób przyrządzenia: Kaszę opłukać, wlać 2 szklanki wrzącej posolonej wody z masłem i mieszając, zagotować. Gotować kaszę na bardzo małym…
Jednogarnkowe
Kartofle wypiekane z szynką
by marek • • 0 Comments
Rozetrzeć w rondlu łyżkę masła z pół łyżką mąki, rozprowadzić kwaśną śmietaną, dodać jedną odparzoną i utartą na tarce cebulę, 10 deka okrawków z szynki grubo posiekanych, posolić, popieprzyć i wymieszać z pokrojonymi w talarki kartoflami, które wprzód obgotować w słonej wodzie, potem przykryć i wstawić na ruszcie do gorącego pieca na dobre trzy kwadranse.…
Jednogarnkowe
Kartofle na kwaśno z kiełbaskami
by marek • • 0 Comments
Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r