Składniki:
- 30 dag mąki
- 6 dag drożdży
- 4 łyżki oleju
- sól
Farsz:
- 3 cebule
- oliwa
- masło
- sól
- pieprz
Składniki: 12 parówek ½ szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży cukier sól gałka muszkatołowa 2 szkl. mąki 1 jajko olej 1/2 kostki masła olej Sposób wykonania: Do śmietany dodać drożdże, gałkę muszkatołową, sól oraz kier, Całość wymieszać i dodać jeszcze masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie…
Składniki: 60 dkg mąki ½ szklanki mleka 4 łyżki cukru 6 dkg drożdży 6 łyżek oleju 8 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35% szczypta soli Nadzienie: szklanka mleka ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka cukru 9 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35% 4 szt kiwi 15 dkg agrestu ze słoiczka Sposób przyrządzenia: Do miski wsypać…
Składniki: 1 szkl. mleka 0,5 kg mąki 4-8 g drożdży sól 1 łyżeczka cukru 1 żółtko Sposób wykonania: Do mleka wsypać 1 szklankę mąki i dodać drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodać do niego łyżeczkę soli, cukier oraz pozostałą mąkę i ponownie odstawać do wyrośnięcia.
Składniki: ¾ szkl. mąki ¾ szkl. wina ½ szkl. cukru pudru 3 białka masło 1 szkl. śmietanki kremówki 4 łyżeczki cukru ½ łyżeczki wanilii Sposób wykonania: Do mąki dodać białka, cukier puder oraz wino. Całość dokładnie wymieszać i z powstałego ciasta upiec rurki. W między czasie śmietankę ubić z wanilią i cukrem. Upieczone rurki napełnić…