Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pieczarki

Pieczarki panierowane

Składniki: duże pieczarki olej sól, pieprz Panierka: bułka tarta mąka jajko Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć ( nie moczyć )obciąć nóżki, doprawić. Jajo rozkłócić. Kapelusze panierować w mące, jajku, a następnie w tartej bułce . Smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Smacznego.

Pieczarki do kurczaka*

Składniki: 1/2 kg małych pieczarek 1/2 kostki masła sól,pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pieczarki dobrze umyć(jeśli są duże przekroić na pół).Do rądla włożyć masło i pieczarki,dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godz,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło do kurczaka. Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka

Pieczarki duszone w całości

Wybrać młode, drobne pieczarki, obciągnąć z wierzchniej skórki, obciąć korzonki równo z czapeczką, skropić cytryną, aby nie czerniały, posolić i dusić z cebulką na maśle pod przykryciem. Gdy już miękkie oprószyć mąką, zalać kilku łyżkami kwaśnej lub słodkiej śmietanki, wcisnąć jeszcze cytryny do smaku, wsypać zielonej, siekanej pietruszki, a wydając zaciągnąć sos dwoma żółtkami. Tak…

Pieczarki z farszem

Składniki:

• 12 naprawdę dużych pieczarek
• cebula
• 1 jajko
• ok. 3-4 łyżki ugotowanej i pokrojonej włoszczyzny (może być np. pozostałośc po zupie)
• pół kubka śmietany
• ok. 30 dag sera pleśniowego „lazur” (myślę że inny też mógłby być)

Pieczarki czyli szampiony

Pieczarki są to jedne z najdelikatniejszych grzybów, używane bywają do przyprawy najrozmaitszych potraw, sosów etc., lub jako jarzyna i puree do kotletów. Można je mieć przez cały rok świeże w sztucznej hodowli założonej w piwnicy lub w stajni. W lecie rosną dziko po lasach, ogrodach i pod spróchniałymi budynkami. Należy je ścinać przy ziemi nożem,…