Składniki: 6 łyżek sosu sojowego 1,5 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka startego świeżo imbiru 3 małe głowy sałaty rzymskiej Sposób przyrządzenia: Zmiksować wszystkie składniki sosu. Główki sałaty dokładnie wypłukać i osuszyć, przeciąć wzdłuż na polówki. Grillować na grillu przez 5 do 7 minut kilkakrotnie odwracając, pod…
Kategoria: Grill
Szaszłyki z grilla
Szaszłyk z wieprzowiny i młodych ziemniaków grillowany
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wieprzowiny (schab, polędwiczka) młode ziemniaki 2 małe cebule ½ szklanki sok z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w dużą kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, solą i pieprzem, zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin. Małe, młode ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Cebulę…
Grill
Kebab gruziński z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny bez kości 2 cebule 1/3 szklanki owoców berberysu 3 łyżki masła 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotowania musimy rozpocząć w domu. Mięso wraz z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsnej masy dodać jajka, sól i pieprz do smaku, pozbawione pestek owoce berberysu, dokładnie wymieszać. Formować w…
Grill
Szparagi z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: szparagi 2 łyżeczki posiekany estragon ½ łyżki posiekanej cebulki zielonej 4 łyżki masła sól, pieprz cytrynowy Sposób przyrządzenia: Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części. Zapakować po 8 w folię aluminiową. W rondlu rozpuścić masło, dodać zioła i przyprawy, przesmażyć nie rumieniąc. Szparagi zapakowane w folię piec na grillu 10 minut, obrócić w połowie pieczenia. Podawać…
Warzywa z grilla
Cebula z grilla
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: biała i czerwona cebula ocet winny oliwa z oliwek sól, pieprz posiekany rozmaryn Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać nie odcinając „stopki” korzeniowej, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć cebulę na talerzy, przyprawić solą i pieprzem, skropić octem, pozostawić na 1 godzinę. Cebulę posmarować oliwą, opiec na gorącym grillu. Opieczoną cebulę posypać posiekanym rozmarynem i dopiec na…