Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 2 cebule
- 1/3 szklanki owoców berberysu
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotowania musimy rozpocząć w domu. Mięso wraz z cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsnej masy dodać jajka, sól i pieprz do smaku, pozbawione pestek owoce berberysu, dokładnie wymieszać. Formować w kształt „kiełbasek” otoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć kebab na złoty kolor. Rozgrzać grilla, kebab nabić na szpadki i dopiec przez 15 minut obracając. Podawać z sosem gruzińskim.
Ważnym dodatkiem do tej potrawy jest berberys, raczej mało znany owoc, więc i o nim słów kilka.
Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) nazywany również kwaśnicą pospolitą w stanie naturalnym w Polsce występuje stosunkowo rzadko, natomiast jest często sadzony jako roślina ozdobna. Do berberysu zwyczajnego jest podobny, choć nie występujący dziko w Polsce, ale równie często sadzony Berberys thunberga. Najlepiej go odróżnić od zwyczajnego po całobrzegich liściach (berberys zwyczajny ma piłkowane). Osiąga wysokość ok. 3 m. Na długopędach posiada kolce. Drobne liście długości 2-4 cm umieszczone są w rozetkach. Kwitnie od maja do czerwca. Kwiaty żółte, zebrane w luźne, zwisające grona. Owoc to czerwona, jednonasienna, walcowata, jagoda. Są jadalne. Berberys występuje w świetlistych lasach, zaroślach i w zadrzewieniach śródpolnych.