*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (1 porcja) Ćwiartki ziemniaków Aviko – 80 g Cebula czerwona – krążki – 30 g Cukinia – krążki – 40 g Boczek wędzony – 40 g Ketchup – 50 g Ser żółty – tarty – 20 g Masło – 30 g Delikat do drobiu Knorr, sól, pieprz, papryka, majeranek –…
Uszatkować drobno główkę czerwonej kapusty, posolić, a gdy sok puści, wycisnąć i wrzucić na wrzącą wodę. Po parokrotnym zagotowaniu odcedzić ją na durszlak i skropić cytryną, by nabrała koloru. Tym czasem zasmażyć łyżkę masła lub kawałek drobno skrajanej słoniny z pół łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, włożyć kapustę, dolać jeszcze soku z cytryny lub octu owocowego…
Pokrajać cienko kapustę, sparzyć na 15 minut gotującą woda, wycisnąć dobrze, włożyć w rądel w zasmażone masło z mąką i usiekaną cebulą lub też w zasmażoną tłustość, rozprowadzić trochę rosołem lub wodą, wlać dobrego octu podług upodobania, soli, cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Można także nie parzyć jej, tylko posolić mocno i…
Składniki: • 2 jabłka • 1 gruszka • 30 dag śliwek • 2 dag smalcu • 2 dag masła • sól • majeranek • cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazdka nasienne. Śliwki podzielić na pół, oddzielić pestki. Obraną gruszkę podzielić na 8 części, wydrążyć gniazdko nasienne. Tłuszcz rozgrzać, włożyć…