Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Ziemniaki z sezamem

Składniki: • 1/2 kg ziemniaków • 1/2 szklanki mleka • 2 czubate łyżki masła • 2-3 łyżki oleju sezamowego • 1 łyżka uprażonego sezamu • gałka muszkatołowa • sól • pieprz Sposób przyrządzenia: Prażenie sezamu: I sposób: Patelnię nagrzać, nie smarować tłuszczem. Włożyć ziarna sezamu i potrząsać patelnią co pewien czas. Wyłączyć gdy ziarna zrobią…

Masełko pieczarkowe

Składniki: • 30 dag pieczarek • 5 dymek • 1 kostka masła • świeża bazylia • sól Sposób przyrządzenia: Dymkę pokroić w kosteczkę. Pieczarki posiekać. Na patelni rozpuścić około 2 łyżek masła. Podsmażyć dymkę i wrzucić do niej na 5-7 minut pieczarki. Masę z patelni zmiksować z masłem, świeżą bazylią i solą. Przepis została nadesłany…

Botwina duszona z jabłkiem

Składniki: 2 cebule, 2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe), jabłko, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka mąki, łyżka masła. Sposób przyrządzenia: Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić. Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić,…

Pyzy poznańskie (kluchy na parze)

Składniki: 20 dag drożdży 400 g mąki 1 szkl. mleka 2 jaja 2,5 łyżeczki margaryny 0,5 łyżeczki cukru sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiać na stolnicy i połączyć z resztą mleka, z jajami i wyrośniętym rozczynem. Posolić. Ciasto…