Oskrobać młode kartofle łyżką na parę minut przed gotowaniem, gdy bowiem leżą dłużej, tworzy się na nich druga skórka, włożyć je w garnek żelazny lub rondel, na kartofle zaś włożyć dużą łyżkę masła, trochę siekanej pietruszki, a lepiej koperku, soli, przykryć mocno i postawić na blasze na wolnym ogniu na ½ godziny. Jeżeli garnuszek mały,…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Puree z soi
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 40 dag soi • 1 cebula • 5 dag słoniny • tarta bułka • 1/2 szklanki śmietany • sól • zielenina Sposób przyrządzenia: Soję namoczyć na noc. Ugotować do miękkości, odparować i przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić i podsmażyć na słoninie, dodać tartą bułkę i śmietanę. Wszystko połączyć z soją. Przyprawić solą i…
Dodatki
Ryż z zielonym groszkiem
by Bahus • • 0 Comments
Dodatki
Gruszkowe chutney
by Vjesja • • 0 Comments
Składniki: 375g gruszek 60g jabłek 125g dojrzałych pomidorów ( bez skórki i pokrojonych ) 60g cebuli ( pokrojonej ) 60g rodzynek 1 łyżka startej skórki z pomarańczy sok z 1 pomarańczy 150g drobnego cukru 0,25 łyżeczki cynamonu 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne 0,25 łyżeczki startej gałki muszkatałowej szczypta szafranu 15g swieżego, startego korzenia imbiru 1,5 łyżki…
Dodatki
Puszyste ziemniaki
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 7-8 ziemniaków • 1/4 szklanki mleka • 1/4 szklanki masła • 3/4 łyżeczki soli • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować, odparować i ugnieść tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i miksować mikserem aż masa będzie puszysta. Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)