Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Pyzy z kaszą jęczmienną

Składniki: 12 średnich ziemniaków, 1 szklanka kaszy jęczmiennej (łamanej), 1 mała cebula, 10 dag boczku, sól. Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć, dodać namoczoną i odsączoną kaszę jęczmienną. Posolić. Zagnieść ciasto. Uformować niewielkie, okrągłe pyzy, wrzucić na wrzątek i gotować 1/2 godz. Boczek pokrajać i przesmażyć z posiakaną cebuką. Polać…

Kartofle smażone

Ostrugać kartofle, opłukać, sparzyć je, pokrajać w talerzyki i osolić. Rozpuścić masła lub słoniny, usiekać trochę cebuli, włożyć kartofle, przykryć, wstawić na wolny ogień i dusić aż zmiękną i zrumienią się. W taki sposób smażone kartofle dobre są do befsztyków lub garnirowania polędwicy, lecz smażyć je w takim razie bez cebuli i powykrawać w różne…

Curry z ziemniaków

Składniki: 60 dag ziemniaków 3 pomidory duża cebule 250 ml jogurtu naturalnego przyprawa curry, przyprawa garam masala, pieprz i sól 2 łyżki masła czosnek Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie smażymy na rozgrzanym maśle około 20 minut, w miedzy czasie obieramy cebulkę i kroimy ja w półplasterki oraz czosnek drobno siekamy,…