Składniki: 800 g borówek 1 gruszka 60 g cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie obrać gruszkę i pokroić ją w dużą…
Kategoria: Dodatki
Dodatki
Borówki z chrzanem i jabłkiem
by Karol Wojda • • 0 Comments
Składniki: 200 g borówek 1 jabłko 3 łyżki starego chrzanu 100 g cukru sól sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. Następnie obrać jabłko i pokroić go w…
Dodatki
Puree z czosnku Ali
by Ala Tracz • • 0 Comments
Składniki: 2 główki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki tartej bułki gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Obrany czosnek zalać mlekiem i gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać tartą bułkę, wymieszać i zdjąć z ognia na 5 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołowa po czym całość zmiksować na gładkie…
Dodatki
Pasta z czarnych oliwek z anchois i kaparami
by Katarzyna Wojtas • • 0 Comments
Składniki: 250 g czarnych oliwek 3 ząbki czosnku 4 filety anchois 3 łyżki kaparów 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Czosnek, kapary, oliwki oraz anchois pokroić na mniejsze kawałki po czym razem je zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodatki
Węgierskie kulki
by Laura Frątczak • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka szczypta soli 400 g mąki 200 ml wody sodowej Sposób wykonania: Podane składniki zagnieść ze sobą, ciasto powinno być troszkę gęstsze niż nasze kluski lane. Następnie przez specjalne sito o otworach wielkości wiśni przecierać ciasto na osolony wrzątek i przez chwilę gotować.