Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Borówki z gruszką

Składniki: 800 g borówek 1 gruszka 60 g cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie obrać gruszkę i pokroić ją w dużą…

Borówki z chrzanem i jabłkiem

Składniki: 200 g borówek 1 jabłko 3 łyżki starego chrzanu 100 g cukru sól sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. Następnie obrać jabłko i pokroić go w…

Puree z czosnku Ali

Składniki: 2 główki czosnku 200 ml mleka 2 łyżki tartej bułki gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Obrany czosnek zalać mlekiem i gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać tartą bułkę, wymieszać i zdjąć z ognia na 5 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołowa po czym całość zmiksować na gładkie…

Węgierskie kulki

Składniki: 2 jajka szczypta soli 400 g mąki 200 ml wody sodowej Sposób wykonania: Podane składniki zagnieść ze sobą, ciasto powinno być troszkę gęstsze niż nasze kluski lane. Następnie przez specjalne sito o otworach wielkości wiśni przecierać ciasto na osolony wrzątek i przez chwilę gotować.