Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Desery

Zabaglione z biszkoptami

Składniki: 8 żółtek 4 łyżki cukru pudru 7 łyżek marsali 8 podłużnych biszkoptów Sposób wykonania: Żółtka roztrzepać razem z winem oraz cukrem po czym przelać do naczynia żaroodpornego, które postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Ubijać masę trzepaczką, aż stanie się puszysta i zacznie gęstnieć. Trwa to mniej więcej 6-7 minut. Przelać zabaglione do…

Mus karmelowy z czekoladą

Składniki: 1 paczka karmelków 2 szkl. zimnego mleka ¾ szkl. tłustej śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka mocnej kawy truskawki Sposób wykonania: Karmelki oraz mleko dokładnie ze sobą zmiksować, aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę podzielić równo na 4 pucharki, odstawić na bok. W między czasie śmietanę ubić na sztywną z dodatkiem cukru po czym…

Sorbet z arbuza

Składniki: 1 kg arbuza 1-2 łyżki syropu malinowego łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Z arbuza pozbyć się pestek a następnie go zmiksować, dodać sok malinowy i sok cytrynowy. Miksować jeszcze przez chwilę a następnie mocno schłodzić. Gotowy sorbet podajemy w szklanych kieliszkach.