Składniki: pomarańcze 2 sztuki cukier 4 łyżki woda 3 szklanki żelatyna 1,5- 2 łyżki Sposób przyrządzenia:Pomarańcze należy umyć pod bieżącą wodą, następnie zetrzeć z nich skórkęi wrzucić do garnuszka. Skórkę należy zalać wrzątkiem i przykryćpokrywką. odstawić na 5 minut, następnie dodać cukier i wszystko razemzagotować.Całe pomarańcze należy przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok,…
Kategoria: Galaretki
Galaretki
Galaretka karmelowa Ewelosy
by Ewelosa • • 0 Comments
Składniki:• herbata karmelowa lipton piramidki 2 sztuki• wrzątek 500 ml• żelatyna 3-4 łyżeczki• cukier waniliowy 3-5 łyżek• esencja waniliowa 2 łyżki Sposób wykonania:Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do lekkiego napęcznienia. Zaparzamy herbatę w wrzątku – zostawiamy na 2 minuty. Dodajemy cukier i mieszamy, teraz odrobinę tej gorącej herbaty wlewamy do żelatyny i mieszamy. Gdy…
Galaretki
Galaretka w mlecznej kołderce
by Joanna Kita • • 0 Comments
Składniki3 różne galaretki (czerwona zielona żółta) 2 litry mleka 1 cukier waniliowy½ szklanki cukru50g żelatyny Sposób przyrządzenia:Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu odstawić do zastygnięcia.Mleko zagotować (odlewając wcześniej około szklanki mleka), wsypać cukier, cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w chłodnym mleku, podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny odstawić do przestygnięcia.Do zastygającego mleka łyżeczką…
Galaretki
Kolorowy deser z galaretek
by Ewa • • 0 Comments
Składniki:
4 galaretki czerwone o smaku dowolnym
4 galaretki zielone
1 kg serka homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
2 czerwone galaretki dokładnie rozpuszczamy w 0.5 litra wrzącej wody, gdy płyn zacznie tężeć wlewamy do formy na babkę, kolejne 2 czerwone galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (wody troszkę więcej niż 1 szklanka), gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy z połową serka homogenizowanego i połową cukru, tężejącą masę wylewamy na zastygniętą galaretkę w formie, tak samo postępujemy z zielonymi galaretkami, najpierw rozpuszczamy i wlewamy do formy 2 tężejące galaretki, 2 następne rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, tężejące miksujemy z resztą serka i cukru i wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Ewa