Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciastka

Ciastka, ciasteczka – małe pyszności!

Ptysie z kremem cappuccino

Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów łyżka kawy cappuccino 2 szkl. śmietanki kremówki szczypta soli 2 torebeczki usztywniacza do śmietany 5 łyżki dżemu z czarnej porzeczki cukier puder z kawą rozpuszczalną Sposób wykonania: Śmietankę schłodzić w lodówce po czum ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cappuccino oraz usztywniacz. Następnie ptysie przekroić…

Rożki pełne truskawek

Składniki: 4-6 gotowych rożków waflowych 400 g truskawek ½ szkl. śmietanki kremówki 6 łyżek cukru pudru 100 g serka mascarpone kieliszek likieru amaretto Sposób wykonania: Garść truskawek odłożyć, resztę zmiksować z dodatkiem 2 łyżek cukru. Następnie śmietankę ubić na sztywną pianę po czym połączyć ją z serkiem mascarpone, likierem oraz pozostałym cukrem pudrem. Na koniec…

Ciastka z miodem i makiem

Składniki: 2 szkl. miodu 200 g cukru 2 szkl. maku oliwa Sposób wykonania: Miód zagotować z dodatkiem cukru, wówczas dodać mak, wymieszać i smażyć na małym ogniu około 15 minut, aby masa się lekko zarumieniła. Następnie rozsmarować ją na blasze wysmarowaną oliwą i odstawić aby lekko przestygła. Po czym rozwałkować ją wałkiem owiniętym folią, którą…

Bakaliowe ciastka

Składniki: 2 opakowania gotowej polewy do ciast 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżeczek musli z owocami 50 g biszkoptów 1 łyżka rodzynków 1 łyżka posiekanych daktyli 1 łyżka posiekanych fig 1/3 szkl. mocnego naparu herbaty łyżeczka aromatu rumowego oliwa Sposób wykonania: Polewę przygotować według opisu na opakowaniu po czym dodać do niej miód i całość…

Ptysie z kremem orzechowym

Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 szkl. cukru 3 łyżki soku z cytryny cukier puder mielone orzechy Sposób wykonania: Cukier wsypać do ¼ szkl. wrzącej wody i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia, wówczas dodać sok z cytryny. Całość wymieszać i zdjąć z ognia,…