Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 200 g masła 250 g cukru pudru 4 żółtka 50 g czekolady 80 g kandyzowanych ananasów Sposób wykonania: Masło razem z cukrem zmiksować po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać po czym posmarować ptysie kilkakrotnie cienką warstwą. Przy ostatniej warstwie posypać ptysie posiekanym…
Kategoria: Ciastka
Ciastka
Ptysie Patrycji
by Patrycja Paradowska • • 0 Comments
Ciastka
Ptysie z kremem z orzechami
by Katarzyna Brodowski • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych ptysiów 1 szkl. słodkiej śmietanki 10 łyżek cukru 2 łyżki masła aromat waniliowy 3 łyżki mielonych orzechów laskowych Sposób wykonania: Śmietankę utrzeć razem z cukrem zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodać do niej orzechy oraz masło. Całość delikatnie utrzeć drewnianym tłuczkiem. Powstałą masą nadziać ptysie , można…
Ciastka
Paluszki z migdałami
by Wanda Stępniewska • • 0 Comments
Składniki: kostka masła 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 8 gorzkich migdałów 1 szkl. cukru 1 ½ szkl. mąki masło jajko cukier puder zmielone migdały Sposób wykonania: Z maki, śmietany, masła oraz cukru zagnieść ciasto dodając posiekane migdały. Uformować z niego wałeczki, które posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Rozłożyć na blasze…
Ciastka
Kruche ciasteczka w cukrze
by Kornelia Szymanowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g tortowej mąki 180 g masła 100 g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki startej skórki z cytryny żółtko 4 łyżki mleka 2/3 szkl. brązowego cukru Sposób wykonania: Mało, cukier, cukier puder oraz skórkę z cytryny zmiksować dokładnie ze sobą. Następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto z którego uformować wałeczki. Zawinąć je…