Składniki: 12 łyżek masła 1 1/5 szkl. mąki 5 jajek ½ szkl. posiekanych słodkich migdałów 5 posiekanych gorzkich migdałów 1 szkl. cukru ½ łyżki masła bułka tarta Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości, wówczas dodać jajka, mąkę, migdały oraz cukier. Całość dokładnie utrzeć. Następnie przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić…
Kategoria: Ciasta
Mazurek
Mazurek cytrynowy Olgi
by Olga Urbańczyk • • 0 Comments
Składniki: • 1 cytryna • 2/3 szkl. cukru • 6 jajek • 9 łyzek mąki ziemniaczanej • ½ łyżki masła Sposób wykonania: Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a samą cytrynę zalać wodą i ugotować po czym usunąć z niej pestki i zetrzeć na tarce. Następnie odcisnąć z niej sok i dodać do skórki, wsypać…
Mazurek
Mazurek migdałowy
by Natasza Sokół • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. słodkich migdałów 10 gorzkich migdałów 2 jajka 5 białek 1 szkl. cukru ½ łyżki masła Sposób wykonania: 2 białka utrzeć razem z posiekanymi migdałami po czym dodać żółtka oraz resztę białek ubitych na sztywną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto na blasze wyłożoną papierem pergaminowym wysmarowanym masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika…
Ciasta
Pascha na szybko
by Jadwiga Wójcicka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg twarogu ¾ szkl. bitej śmietanki kremówki ¾ szkl. cukru 1 białko ½ łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania: Do twarogu dudo dać śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać białko ubite na sztywną pianę, delikatnie przemieszać. Przełożyć masę do formy, obciążyć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
Ciasta
Ciasto z gotowanych żółtek
by Weronika L • • 0 Comments
Składniki: 10 ugotowanych na twardo jajek ½ szkl. rozpuszczonego masła ½ szkl. cukru skórka z ½ cytryny ¾ szkl. mąki 1-2 jajka ½ łyżki masła Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z masłem, gdy powstanie pulchna masa dodać skórkę z cytryny, mąkę, cukier oraz surowe jajka. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do brytfanny wyłożonej papierem pergaminowym…