Składniki: 2 szkl. mąki gryczanej 2 szkl. śmietany 60 g cukru 6 jajek skórka starta z cytryny Sposób wykonania: Na parze ubić żółtka z dodo datkiem cukru i skórki z cytryny. Gdy będą dobrze ubite dodać śmietanę i nie przerywając ucierania dosypywać stopniowo mąkę. Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatne połączyć. Przelać…
Kategoria: Ciasta
Mazurek
Mazurek z różaną konfiturą
by Ilona Masłowska • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki konfitury z róży 120 g migdałów 60 g tartej bułki Sposób wykonania: Jajka utrzeć z dodatkiem konfitur i cukru po czym dodać zmielone migdały oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blasze wyłożoną papierem pergaminowym wysmarowanym masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Przed…
Ciasta
Baba błyskawiczna Moniki
by Monika Kałuża • • 0 Comments
Składniki: 10 jajek 1 szkl. śmietanki 30 g drożdży 1 szkl. rozpuszczonego masła ½ szkl. cukru skórka starta z 1 cytryny 1 ½ szkl. maki ½ szkl. wody Sposób wykonania: Do garnka wsypać mąkę, wbić jajka, dodać śmietankę, drożdże wymieszane z odrobiną wody, masło, cukier oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i przelać do…
Ciasta
Baba aromatyczna
by Kinga Lach • • 0 Comments
Składniki: 10 łyżek masła 7 jajek 1 szkl. śmietanki 1 ½ – 2 szkl. maki 30 g drożdży ½ szkl. wody ½ szkl. cukru 3-4 mielone goździki łyżeczka cynamonu tarta bułka ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Masło utrzeć do białości po czym dodawać stopniowo jajka nie przerywając ucierania. Następnie dodać podgrzaną śmietankę, sól, cukier, drożdże…
Ciasta
Baba pyszna z migdałami
by Beata Żmuda • • 0 Comments
Składniki: 6 łyżek masła 1 ½ szkl. cukru 1 cytryny 6-8 gorzkich migdałów 4 jajka 1 szkl. mleka 2 ½ szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody ½ łyżki masła tarta bułka Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie dodać szklankę mleka, mąkę oraz zmielone migdały. Całość…