Składniki: 1 szkl. rodzynek ½ szkl. cukru ½ szkl. migdałów ½ szkl. posiekanych fig skórka z 1 cytryny cykata 2-3 mielone goździki cynamon ½ szkl. mąki 3 jajka masło Sposób wykonania: Figi oraz skórkę z cytryny posiekać po czym dodać do nich rodzynki, migdały, cukier, cykatę, mielone goździki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać po czym…
Kategoria: Ciasta
Sernik
Sernik szwajcarski
by Marta Zielonka • • 0 Comments
Ciasta
Pascha o smaku cytrynowym
by Anna W • • 0 Comments
Składniki: 1,4 kg twarogu 6 łyżek masła 2 ½ szkl. cukru 1 ½ szkl. śmietanki skórka z 3 cytryn 3 jajka Sposób wykonania: Twaróg ucierać w trakcie dodając masło, cukier, śmietankę, skórkę z cytryny oraz jajka. Następnie podgrzewać na bardzo małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie masę ostudzić po czym przełożyć do formy.…
Babki
Babka korzenna
by Beata Ślusarczyk • • 0 Comments
Mazurek
Mazurek sułtański
by Beata Sobieraj • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 300 g mąki 300 g cukru 200 g rodzynek 200 g migdałów 200 g fig Sposób wykonania: Żółtka z dodatkiem cukru ubić na parze po czym zdjąć rondelek z pary i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę. Następnie wrzucić rodzynki, migdały i figi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną…