Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 20 dag zmielonych migdałów 15 dag cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki rumu 3 łyżki cukru pudru 1 ziarno fasoli Jaś 7 dag masła masło do formy Sposób wykonania: Do jajek wsypać cukier, dodać rum oraz miękkie masło. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto rozwałkować i okrągłą formę w której…
Kategoria: Ciasta
Ciasta
Placek z jabłkami i orzechami
by Agnieszka Piechowicz • • 0 Comments
Szarlotka
Szarlotka Romana
by Romek Tucholski • • 0 Comments
Szarlotka
Szarlotka sypana
by Karol Warszawski • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kaszy manny 1 skzl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła bułka tarta cukier puder 1,5 kg jabłek 1 kostka masła Sposób wykonania: Do maki dodać proszek do pieczenia, cukier oraz kasze. Całość wymieszać i 1/3 wysypać dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej…
Szarlotka
Szarlotka okruszkowa
by Tomek Dubiński • • 0 Comments
Składniki: 80 dag jabłek 2 szkl. herbatników 1 szkl. cukru 8 dag stopionego masła 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich szczypta cynamonu tłuszcz bułka tarta Sposób wykonania: Herbatniki rozkruszyć po czym wymieszać je z 5 łyżkami cukru. 1/3 powstałej mieszanki przesypać na no formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Skropić całość oskim z cytryny. Następnie…