Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ciasta kruche

Kruche ciasto Ilony

Składniki: mąka 60 dag cukier 20 dag masło 40 dag Sposób przyrządzenia: Na stolnicę należy przełożyć masło, zasypać je białym cukrem i dokładnie wymieszać ze sobą do momentu połączenia się masła z cukrem. Do masy należy dodać mąkę, wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Po zagnieceniu ciasto należy owinąć w folię i…

Kruche ciasto z wiśniami i jabłkami

ciasto: 3 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3/4 margaryny nadzienie: 3 średniej wielkości jabłka ok 20 dkg wiśni kisiel wiśniowy cukier Sposób wykonania: Zwykle we wszystkich przepisach jest aby mąkę siekać z margaryną bądź masłem, jednak ja lubię upraszczać sobie życie 🙂 Więc margarynę roztapiam w mikrofalówce, następnie wsypuje…

Kruche ciasto z wiśniami

Składniki:
Ciasto:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany

Wkładka:

  • 2 słoiki przesmażonych z cukrem wiśni.

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/5 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru lub 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Ciasta kruche i półkruche – krok po kroku

Nie są zbyt kosztowne, są łatwe i szybkie do wykonania. Cechą charakterystyczną tych ciast jest ich kruchość, uzyskana dzięki dodatkowi tłuszczu, który utrudnia sklejanie się poszczególnych składników ciasta. Do ciasta kruchego dodaje się więcej tłuszczu – 1 część tłuszczu na 2 części mąki , Do ciasta półkruchego – 1 część tłuszczu na 3 części mąki.…

Kruche ciasto

Skład: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 szklanki maki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju   Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wyrobić wyrobnic i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopniach.