Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Biszkopty

Ciasta biszkoptowe – krok po kroku

Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, cukier i mąka pszenna lub ziemniaczana, a czynnikiem spulchniąjacym ciasta jest duża ilość powietrza wprowadzanego podczas ubiijania piany lub całych jaj, czy też ucierania żółtek. Jaja do ciasta biszkoptowego muszą być świeże, gdyż tylko z takich można uzyskać puszystą i sztywną pianę, a cukier powinien być drobny, dający sie łatwo rozpuścić podczas ubijania jaj.

Biszkopt pijak

Biszkopt: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1 szkl. mąki • 1 łyżka płaska proszku do pieczenia • 1 łyżka stołowa octu Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek, ubić i dodać cukier. Rozbić na talerzu żółtka proszek i ocet, dodać do ubitych białek, na koniec maki i wymieszać lekko. Krem: • 20 dkg cukru…

Biszkopt który zawsze się udaje.

Składniki: • 6 jaj. • 1szkl. cukru-niepełna. • 1 szkl.mąki. • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej. • szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy białka mikserem pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie łączymy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Przesiewamy do białek…

Biszkopt z makiem.

Skład: 4jaja niepełna szkl.cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szkl.mąki. Masa: 30dag maku szkl. cukru kostka margaryny 3jaja rodzynki,orzechy,migdały polewa kakaowa wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia: Jaja ubić z cukrem,aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać,wylać do tortownicy i upiec. Mak sparzyć,przekręcić 3 razy przez maszynkę,wymieszać z jajami.Margarynę zagotować z…