Składniki: 40 ml wódki Finlandia cranberry 10 ml miodu 1 łyżeczka żurawiny Sposób wykonania: Żurawinę rozetrzeć razem z cukrem po czym wymieszać razem z wódką i przelać do kieliszka.
Tag: żurawina
Listy
Żurawiny do mięs
by Adam Szydłowski • • 0 Comments
Składniki: 20 dag żurawin 1 pomarańcza 1 łyżka cukru 2 łyżki musztardy sól Sposób wykonania: Żurawiny przełożyć do rondelka. Wlać sok z pomarańczy i 6 łyżek wody. Zasypać cukrem i dokładnie zmiksować. Na koniec doprawić do smaku solą oraz musztardą.
Listy
Surówka z jabłek i orzechów włoskich
by Malwina • • 0 Comments
Składniki: 40 dag jabłek 5 dag orzechów włoskich 5 dag skórki pomarańczowej 5 dag żurawin wanilia cukier puder Sposób wykonania: Jabłka obrać po czym zetrzeć na tarce. Dodać do nich skórkę pomarańczową, żurawinę i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem oraz startą wanilią.
Listy
Brzoskwinie z żurawiną
by Krystyna Romanowska • • 0 Comments
Składniki: 4 brzoskwinie 4 łyżki żurawiny 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru skórka starta z 12 cytryny 1 łyżka masła Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem po czym je obrać i pokroić na kawałki i wymieszać z rozgniecioną żurawiną . Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem…
Listy
Żurawina z gruszką i skórką pomarańczową do mięs
by Krystyna Jóźwiak • • 0 Comments
Składniki: 250 g żurawin 100 g cukru 1 gruszka Starta skórka z ½ połowy Sposób wykonania; Żurawiny zalać 100 ml wody z dodatkiem cukru i gotować około 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obraną gruszkę pokrojoną w kostkę oraz skórkę pomarańczową.