Składniki:
Ciasto:
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ¼ szklanki wody mineralnej gazowanej
- ¼ szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Farsz:
- 40 dkg grzybów leśnych
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Dodatki:
- 10 dkg tartego żółtego sera
- masło
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Mąkę z solą zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę, zamieszać i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić i wycinać krążki na pierogi.
Farsz: Ugotować na pół- twardo brokuł. Posypać solą i pieprzem piersi z kurczaka. Delikatnie obsmażyć je na niewielkiej ilości masła. Następnie zmielić usmażone mięso w maszynce do mielenia. Rozpuścić masło. Wymieszać delikatnie mięso, różyczki brokułu oraz zieloną pietruszkę Masa jest dosyć sucha więc dolewamy ok. 0,5 kostki rozpuszczonego masła .Całość doprawić solą i pieprzem.
Na przygotowane krążki ciasta pierogowego nakładać farsz i formować pierogi.Pychota!!! Smacznego!!!
Przepis nadesłany na ,,II konkurs pierogowy”. Autorka: Eliza Kruk