Składniki: ½ kg ryby (serwicz) 1 łyżeczka soli oregano sok z limety 3 cebulki dymki papryczka chili świeża kolendra Sposób wykonania: Rybę skropić sokiem z limety i oprószyć solą oraz oregano. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę, chili oraz kolendrę. Całość wymieszać.
Tag: zioła
Listy
Sałatka z kapusty i rzodkiewek z melisą
by Sylwia Kocik • • 0 Comments
Składniki: ½ główki małej białej kapusty pęczek czerwonych rzodkiewek cebula 2 łyżki posiekanych listków melisy łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka cukru pieprz sól Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, rzodkiewki pokroić na plasterki, cebulę w krążki a melisę i natkę pietruszki posiekać. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą,…
Listy
Sos z oliwy z orzechami
by Kornelia Pakulska • • 0 Comments
Składniki: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego łyżeczka oregano pół łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów włoskich sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z octem winnym. Następnie dodać oregano, bazylię oraz posiekane orzechy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Sałatka z cukinii z czosnkiem
by Bożena Gruszecka • • 0 Comments
Składniki: cukinia 2-3 ząbki czosnku po 2 łyżki majonezu i jogurtu koperek szczypta cukru sól pieprz Sposób wykonania; Obraną cukinie przekroić na pół wzdłuż po czym każda połówkę pokroić na plasterki. Dodać do niej posiekany czosnek oraz koperek i polać jogurtem i majonezem. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Listy
Sałatka z rukoli z parmezanem
by Paulina Włodarczak • • 0 Comments
Składniki: 1 świeża rukola 2-3 ząbki czosnku oliwa sok z cytryny lub ocet winny sól pieprz parmezan Sposób wykonania; Rukole porwać na mniejsze kawałki, czosnek posiekać. Skropić całość oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać startym parmezanem.