Składniki: 500 g długich ogórków 2 łyżki posiekanej natki koperku 2 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego sól Sposób wykonania: Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Następnie olej wymieszać z octem winnym i polać ogórki. Oprószyć całość solą. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.
Tag: zioła
Listy
Sałatka z ogórków w jogurcie
by Ewa Okrój • • 0 Comments
Składniki: 1 litr naturalnego jogurtu 1/4 kg świeżych długich ogórków 4 – 5 ząbków czosnku 1/2 wiązki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju sól Sposób wykonania: Ogórki obrać i pokroić w grube plasterki. Następnie czosnek i natkę pietruszki posiekać i dodać do ogórków. Następnie jogurt wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą i polać sałatkę.
Listy
Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką
by Izabella Sukiennik • • 0 Comments
Składniki: 320 g sałaty 360 g długich ogórków 80 g rzodkiewki 120 g jogurtu naturalnego 40 g oleju czosnek koperek sól Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Obrane ogórki pokroić na plasterki a rzodkiewki w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie jogurt wymieszać z olejem. Doprawić do smaku solą oraz posiekanym czosnkiem. Sosem…
Listy
Kołduny z farszem z baraniny
by Jola Ignatowicz • • 0 Comments
Składniki: 50 dag baraniny 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki) majeranek sól, pieprz 25 dag mąki łyżka oleju szczypta soli Sposób wykonania: Mięso zemleć w maszynce po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie mąkę wymieszać z olejem oraz wodą i zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć…
Listy
Sałatka makaronowa z owocem granatu
by Karol Zamojski • • 0 Comments
Składniki: 15 dag makaronu owoc granatu natka pietruszki oliwa sok z cytryny sól Sposób wykonania; Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Z owocu granatu usunąć pestki a miąższ pokroić i dodać do odcedzonego makaronu. Całość skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku sola i udekorować natką pietruszki.