Składniki:
- 2 ½ szkl ugotowanej wołowiny pokrojonej na kawałki
- 4 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 szkl selera naciowego pokrojonego w plastry
- torebka zupy cebulowej w proszku
- 3 łyżki mąki
- 2 ¼ szkl wody
Składniki: torebka zupy cebulowo-grzybowej 1 kg ziemniaków 1/3 szkl oleju roślinnego pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Zupę wymieszać z olejem i posiekaną natką pietruszki. Następnie dodać obrane ziemniaki pokrojone na kawałki. Całość dokładnie wymieszać, aby ziemniaki dokładnie okryły się warstwą przypraw. Przełożyć je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Zapiekać około…
Składniki: ziemniak ½ szkl wody ½ szkl mleka zagęszczonego łyżeczka stopionego masła łyżeczka cebuli granulowanej łyżeczka sproszkowanego bulionu 1/8 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania; Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać mleko, masło, cebulę, bulion oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować do…
Składniki: 1 kg botwiny 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej papryki słoik sosu pomidorowego łyżeczka bazylii ½ łyżeczki oregano sól pieprz starty parmezan Sposób wykonania: Botwinę posiekać, zalać woda i gotować około 8 minut po czym odcedzić i odstawić na bok. Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wrzątkiem…
Składniki: kurczak cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera ½ zielonej papryki 170 g sosu pomidorowego ¾ szkl białego wina 4 marchewki 4 ziemniaki sól pieprz Sposób wykonania: Kurczaka podzielić na porcję, dodać do niego cebulę pokrojoną w kostkę, seler pokrojony w plasterki, paprykę w kostkę i marchewkę w plasterki. Wlać jeszcze wino oraz sos…