Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze śliwkami

Renklodowe mleko

Składniki: 1/2 litra zsiadłego mleka 1/2 szkl. cukru 1/2 kg. śliwek renklod Przygotowanie: Do zsiadłego mleka dodajemy cukier i drobno pokrojone śliwki, bez pestek. Wszystko dokładnie miksujemy. Podajemy schłodzone. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Kompot ze śliwek Marzeny

Składniki: 0,5 kg śliwek 2 litry wody 5 łyżek cukru 3 goździki Sposób przygotowania: Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej goździki. Do wrzątku wrzucić śliwki i gotować jakieś 30 min na bardzo małym ogniu. Gotowy kompot osłodzić. Odcedzić na sicie i przelać do dzbanka. Można…

Suszone śliwki

Składniki: śliwki 1 litr wody 5 g sody oczyszczanej Sposób przyrządzenia: Umyte śliwki zalać wrzącym roztworem sody w wodzie, odstawić na 10 minut, odcedzić, natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Zabieg ten ma na celu usunięcie woskowatego nalotu na powierzchni owoców i zabicie dzikich kultur drożdży bytujących na skórkach. Tak przygotowane śliwki rozłożyć na płaskiej powierzchni…

Śliwki węgierki w soku własnym

Składniki: dojrzałe śliwki węgierki ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W grubym rondlu połówki śliwek podlać wodą i powoli gotować mieszając aż owoce „puszczą” sok. Gorące przełożyć do czystych słojów, szczelnie zamknąć. Słoje pasteryzować 20 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria  Boroń

Deser z mlecznych bułek i śliwek

Składniki: 6 mlecznych bułek 1 szkl. powideł śliwkowych łyżka cukru pudru ½ łyżeczki cynamonu 2 szkl. śliwek 1/3 kostki masła 2 szkl. gęstej śmietany 2 łyżeczki  cukru pudru masło Sposób wykonania: Bułki pokroić na kromki, po czym zarumienić je na patelni z odrobina tłuszczu i ułożyć je na dnie półmiska wysmarowanego masłem. Następnie skropić ej…